Crowdfunding: Help ons mee de Kathedraal af te bouwen!

Crowdfunding: Help ons mee de Kathedraal af te bouwen!

Crowdfunding: Help ons mee de Kathedraal af te bouwen!

Crowdfunding Kathedraal van Doornen

De Kathedraal van Doornen. Een ode aan de vrije geest!
De Kathedraal van Doornen is gebouwd door kunstenaar Herman van Bergen als een ode aan de vrije geest. Het labyrint wijst bezoekers op het belang van autonoom denken en de waarde van respect voor elkaar en de aarde. Het is een imposant kunstwerk met een hoogte van tien meter en een oppervlakte van 400 m2 meter. De kathedraal staat op het terrein bij Landhuis Bloemhof.

Wat betekent de kathedraal voor Curaçao?
Twintig kansarme jongeren bouwen mee aan de kathedraal. Als onderdeel hiervan volgen ze ook workshops en trainingen op andere terreinen. Via dit leer-traject ontwikkelen ze vaardigheden die iedereen nodig heeft in de maatschappij: weerbaarheid, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen. Door de coronacrisis droogden de fondsen op, werd de bouw stilgelegd en viel dus ook het vangnet voor de jongeren weg. Een deel van de jongeren staat letterlijk op straat.

De kathedraal brengt kunst van Curaçao samen.
Vijftig kunstenaars exposeren hun werk in de gangen van de kathedraal. Gevestigde namen en jong talent met figuratief werk èn abstracte kunst. Allemaal brengen ze een ode aan de vrije geest. Denk autonoom en ga niet mee in de stroom. Draag bij een aan betere wereld door zelf na te denken en door creatief te zijn.

Het labyrint van de kathedraal symboliseert ook onze eeuwige zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom we geboren worden om vervolgens weer te sterven. Verschillende religies denken hier het antwoord op te weten en voeren daar zelfs oorlog over. De muren van de kathedraal verbinden die religies met kenmerkende bogen uit religieuze gebouwen.

Educatie en bewustwording
De kathedraal heeft ook een educatieve waarde. Jong en oud kunnen meer leren over de geschiedenis van de regio. Bijvoorbeeld over de Europeanen die na hun komst zowel psychische als ecologische schade hebben aangericht. Van de 16de tot de 20ste eeuw is de Wayaca boom volop gekapt, omdat de Europeanen het hardhout gebruikten voor de scheepsbouw. De kale plekken die overbleven waren ideaal voor de acacia tortuosa om te kunnen woekeren. Met de doornen oftewel pika’s of sumpiña’s is de kathedraal gebouwd.

In dezelfde periode zijn tot slaaf gemaakte Afrikanen en miljoenen inheemse mensen de dood ingejaagd. Dit komt tot uiting in de vorm van de kathedraal; een op zijn achterhoofd liggende Caquetio-man, de oorspronkelijke inwoner van de Benedenwindse eilanden en familie van de grotere stam van Arowakken.

Een unieke plek op Curaçao
De Kathedraal van Doornen is gelegen in een prachtig stadspark dat onderdeel is van Landhuis Bloemhof. Het terrein is nagenoeg zeven hectare groot, bevat vele historische artefacten en is een absolute trekpleister met restaurant Number Ten, verschillende werkplaatsen, waaronder die van kunstenares Hortence Brouwn, een state of the art Zumpiña Shop en diverse wandelroutes in een water- en lommerrijke omgeving.

Draag bij aan een spectaculair kunstwerk met een belangrijke boodschap, gebouwd door unieke mensen.
De Kathedraal is indrukwekkend, maar nog niet helemaal af. Driekwart van de buitenmuren moet nog worden afgedekt met een laag doornen. De verlichting van de kunstwerken die geëxposeerd worden in de kathedraal is onvoldoende. Er moeten tribunes komen voor het publiek, inclusief spots voor een betere verlichting. Een goede werkvloer voor de blokkenbouwers, beter sanitair. Een natuurproduct vereist bovendien veel onderhoud. Inbouwen voor museale rondleidingen dvm digitale apps, opnames. Tijdens de coronacrisis droogden onze inkomsten op, zodat we deze laatste werkzaamheden niet zelf kunnen betalen.

Er is nog zo’n €100.000 nodig om de kathedraal volledig af te maken, om onderhoud te kunnen plegen en – niet in de laatste plaats – om lokale jongeren een nieuwe kans te geven!

Waar gaan dat geld dan precies heen?
Het geld is nodig voor de vergoedingen voor groot onderhoud en om verder alle muren af maken, voor medewerkers, zoals sumpiña verzamelaars en blokkenbouwers, lasser, hoogklimmer, blokkenbevestiger en een elektricien. En naar materiaalkosten, zoals speciale milieuvriendelijke lijm uit de Verenigde Staten, vloerbeits, vernis, tie-wraps, betonmatten, snoeischaren, steigerhuur, ledspots, steigerhout voor tribunes, stoelen, tafels, statafels, een sprinklerinstallatie, podiumverlichting en een podium(dans)vloer.

Help jij ons mee de Kathedraal af te bouwen?

Ga hier naar de Crowdfunding!