De visie

De Kathedraal van Doornen is een labyrint in de vorm van de bekende rotsformatie El Indjan, als een ode aan de eerste bewoners van Curaçao. Het gebruik van de sumpiña is een hommage aan de natuur, die zich al eeuwenlang met de doornen van de Acacia Tortuosa (Wabi) wapent tegen ontbossing en vervuiling. De muren van de sumpiñas hebben geen vijandige uitstraling, maar zijn door de interne verlichting juist uitnodigend. Het kunstwerk kan van buiten èn van binnen bewonderd worden. Het labyrint leidt bezoekers langs het werk van Curaçaose kunstenaars, als bewijs dat de mens in staat is om vrij te denken en te creëren.

Labyrint

Labyrinten zijn van alle tijden en van alle culturen en staan symbool voor spiritualiteit. In de prehistorie werden labyrinten gebruikt voor rituele dansen, voor Indianen staan ze symbool voor hun voorouders en in verschillende religies worden labyrinten gezien als een pad naar verlichting of voor meditatie. Religieuze symbolen in de muren van de Kathedraal van Doornen benadrukken de overeenkomsten tussen tal van geloven en levensovertuigingen.

Milieuvriendelijk

De Kathedraal van Doornen is een milieuvriendelijk kunstwerk. De sumpiñas zijn een natuurlijk materiaal en in overvloed aanwezig. Voor de versteviging en brandveiligheid wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke vloeistoffen. De verlichting bestaat uit energiezuinige ledlampen. Ook op de locatie van het kunstwerk, achter Landhuis Bloemhof, wordt rekening gehouden met de natuur.